Energie Prestatie berekeningen voor ontwerpers

BENG voor ontwerpers – zowel voor Woning- als Utiliteitsbouw.
Zelf berekenen en registreren van de omgevingsvergunning volgens de nieuwe rekenmethode | zonder EP diploma is nog steeds mogelijk voor ervaren vakmensen.

Twee daagse opleiding in samenwerking met de BNA, branchevereniging van Nederlandse Architecten.

Lees meer op de website van de BNA »

Meld je nu aan voor een cursus in 2022!

Meer informatie

Per januari 2021 ging de nieuwe NTA 8800 van start. Hoe maak en registreer je nu een Bengberekening in de nieuwe software? Door middel van deze cursus leer je alles wat er is veranderd. Het opnameprotocol uit de ISSO 75.1 of 82.1 (versie 2021) vormt de basis voor de opleiding.

Speciaal voor ontwerpers (zoals architecten en BENG-berekenaars) bieden we de mogelijkheid om zonder diploma de EP-berekening te registreren voor de omgevingsvergunning. Deze berekening wordt dan volledig gecontroleerd en overgenomen door een gediplomeerd EP-adviseur van BuildingLabel. De ontwerper dient hiervoor deze of aantoonbaar een gelijkwaardige cursus gevolgd te hebben voor de detailmethode zodat de kennis aanwezig is. We berekenen voor deze dienst het dubbele tarief, € 50,- voor registratie van een omgevingsvergunning voor een woning en € 200,- voor registratie van een omgevingsvergunning voor een utiliteitspand. Bij omgevingsvergunningen die complexmatig geregistreerd worden (met meerdere panden in één keer) geldt een lager tarief, € 30,- per woning en € 150,- per utiliteitspand.

Wil je wel graag zelf de registratie helemaal afhandelen dan verwijzen we je graag door naar de vierdaagse opleiding EP adviseur Detail

Corona maatregelen

Per cursus hebben we plaats voor zestien deelnemers. Vanwege de coronamaatregelen splitsen we de groep op. Per lesdag zitten acht deelnemers in ons leslokaal in Zeewolde, de andere helft volgt de les online. Uiteraard wisselen we dit af.

Het cursusmateriaal wordt per post toegestuurd.

Cursusruimte
We hebben het lokaal ruim opgezet. Er is voldoende loopruimte en je tafel staat op de vereiste 1,5 meter van de volgende.  Wij verzorgen op deze dag de lunch voor je. De tweede dag volg je de les online.

Online lessen
Je volgt één cursusdag thuis. Je neemt dan deel aan de les via Zoom. We hebben hiervoor onze ruimte aangekleed met goede camera’s en een adequate geluidsinstallatie. Op deze manier kunnen we elkaar zonder problemen zien en horen. Uiteraard kun je vanuit huis gewoon je vragen stellen. Los van de fysieke afstand, volg je de les op een normale manier.  De tweede dag zit je dan in ons cursuslokaal in Zeewolde.

Lesprogramma

Dag 1

 • Introductie NTA8800 en ISSO
 • Opnameprotocol
 • Schematiseren rekenzones
 • Thermische schil (Rc-waarden)
 • Software Uniec of Vabi

Dag 2

 • Verwarming
 • Koeling
 • Ventilatie
 • Tapwater
 • PV-systemen
 • Verlichting (utiliteitsbouw)

Cursusdata BENG Berekening voor ontwerpers

 • Woensdag 26 januari en 2 februari 2022
 • Vrijdag 8 en 15 maart 2022
 • Maandag 9 en 16 mei 2022
 • Donderdag 9 en 16 juni 2022

Examen

Voor deze opleiding hoef je geen examen te doen. Speciaal voor ontwerpers (zoals architecten en BENG-berekenaars) bieden we de mogelijkheid om zonder diploma de EP-berekening te registreren voor de omgevingsvergunning. Deze berekening wordt dan volledig gecontroleerd en overgenomen door een gediplomeerd EP-adviseur van BuildingLabel. BuildingLabel rekent voor deze dienst het dubbele tarief.

Wil je volledig gediplomeerd zijn en examen doen, schrijf je dan in voor de vierdaagse opleiding Detailbouw; Cursus EnergiePrestatie advies Detail

Kosten

De twee daagse cursus Energie Prestatie voor ontwerpers, inclusief lesboek kost € 650,- ex btw.
Bent u lid van BNA, dan ontvangt u 25% korting op deze prijs.

De ISSO 75.1 /82.1 (versie 2020, tweede druk) kan besteld worden via ISSO, maar is ook gratis digitaal beschikbaar in de bibliotheek van BuildingBase.

Aanmelden

Je kunt hieronder direct inschrijven voor de opleiding EP-berekeningen voor ontwerpers.