Cursus EP-U/B adviseur

De methodiek waarmee de energieprestatie van gebouwen wordt bepaald is sinds 2021 gewijzigd. Er zijn nogal wat veranderingen. BuildingLabel heeft een cursus ontwikkeld die je zorgvuldig voorbereidt op het vak en op de nieuwe werkwijze. Tijdens vier opleidingsdagen leer je omgaan met alle situaties die je als EP-U basisadviseur bij gebouwinspecties tegenkomt. Je gaat aan de slag met veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Hiermee ben je goed voorbereid op het examen.

De cursus is bedoeld voor iedereen die EP-U Basis adviseur wil worden. Het diploma zorgt ervoor dat je bevoegd bent om utiliteitsgebouwen én woningen te keuren en energielabels op te stellen. Je krijgt les van docenten die zelf hun sporen in het vak hebben verdiend en ervaring hebben in het opleiden van collega’s.

Als EP-U basisadviseur ben je automatisch ook EP-W basisadviseur voor de woningbouw. Je hoeft dus geen dubbele opleiding te volgen. De cursus en het examen voor EP-U/B adviseur volstaan.

Meld je nu aan voor de nieuwe cursussen in 2022!

Onderwerpen

Het opnameprotocol uit de nieuwe ISSO 75.1 vormt de basis voor de opleiding. Met voorbeelden uit de praktijk wordt alles toegelicht. Je oefent met concrete casussen en krijgt oefenvragen die je ook op het examen kunt verwachten. Daarnaast besteden we uitgebreid aandacht aan de vernieuwde software van Vabi en Uniec3.

Corona maatregelen

Per cursus hebben we plaats voor zestien deelnemers. Vanwege de coronamaatregelen splitsen we de groep op. Per lesdag zitten acht deelnemers in ons leslokaal in Zeewolde, de andere helft volgt de les online. Uiteraard wisselen we dit af.

Het cursusmateriaal wordt per post toegestuurd.

Cursusruimte
We hebben het lokaal ruim opgezet. Er is voldoende loopruimte en je tafel staat op de vereiste 1,5 meter van de volgende.  Wij verzorgen op deze dag de lunch voor je. De tweede dag volg je de les online.

Online lessen
Je volgt één cursusdag thuis. Je neemt dan deel aan de les via Zoom. We hebben hiervoor onze ruimte aangekleed met goede camera’s en een adequate geluidsinstallatie. Op deze manier kunnen we elkaar zonder problemen zien en horen. Uiteraard kun je vanuit huis gewoon je vragen stellen. Los van de fysieke afstand, volg je de les op een normale manier.  De tweede dag zit je dan in ons cursuslokaal in Zeewolde.

Lesprogramma

Dag 1

Tijdens de eerste dag krijg je een introductie over het vak, bespreken we het ISSO Opnameprotocol en ga je oefenen  met schematisering en casus.

Dag 2

Tijdens de tweede dag ga je aan het werk met een bouwkundige opname, bespreken we wat onder de thermische schil valt en nemen we verschillende installaties onder de loep.

Dag 3

Deze dag staat in het teken van installatietechniek; ruimtekoeling, ventilatiesystemen, warm tapwater,  PV panelen en zonneboilers.

Dag 4

De laatste cursusdag is gewijd aan de examenvoorbereiding. Je krijgt extra casussen aangereikt en ook extra oefenmateriaal in de EP-U software.

Cursusdata EP-U/B adviseur

  • Vrijdag en woensdag 19, 24, 26 november en 1 december 2021

2022

  • Donderdag 13, dinsdag 18, donderdag 20 en dinsdag 25 januari 2022
  • Donderdag 10, 17, 24 en 31 maart 2022
  • Woensdag 20, vrijdag 22, maandag 25 en vrijdag 29 april 2022
  • Maandag 23, vrijdag 27, maandag 30 mei en vrijdag 3 juni 2022

Examen

Het initieel examen EP-U/B kun je aanvragen via ’t Examenpark of Cito

De examens worden op diverse locaties in Nederland afgenomen door ’t Examenpark of Cito. Meer informatie en opgeven voor het examen kan op de betreffende websites.

Utiliteit basis, 4 modules; module U1 – U2 – U3 – U4b

Het is belangrijk dat je – buiten de opleidingsdagen – ook thuis studeert.

Kosten

De vierdaagse cursus EP-U/B inclusief lesboek kost € 1.300,- ex btw.
De ISSO 75.1 versie 2020 – tweede druk kun je bestellen via ISSO, maar is ook gratis digitaal beschikbaar in onze bibliotheek. Zodra de cursus doorgaat krijg je toegang tot deze bibliotheek.

Kwaliteitsgarantie

Mocht je voor één of meer toetsen niet slagen, dan kun je een cursusdag opnieuw volgen. Dit is onderdeel van de BuildingLabel kwaliteitsgarantie. Hiervoor worden geen extra opleidingskosten in rekening gebracht. De kosten voor het herexamen zijn uiteraard voor eigen rekening.

Aanmelden

Je kunt hieronder direct inschrijven voor de cursus EP-U/B